Ξινό Νερό
Το Νερό
Το Ξινό Νερό διαθέτει πλούσιες πηγές οξυανθρακούχου ασβεστούχου φυσικού μεταλλικού νερού. Τα νερά που αναβλύζουν από τις πηγές του χωριού εμφιαλώνονται στο τοπικό εργοστάσιο αυτόματης εμφιάλωσης.
Κύρια χαρακτηριστικά του νερού είναι η διαύγεια και η περιεκτικότητα σε ιχνοστοιχεία μετάλλων ασβεστίου, καλίου και μαγνησίου, απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Στο φυσικό εμπλουτισμό των πηγών με ελεύθερο διοξείδιο του άνθρακα οφείλεται η καθαρότητα και η ιδιαιτερότητα της γεύσης του νερού.
Το Ξινό Νερό ανήκει στην κατηγορία των ιαματικών πηγών, με έρευνες να έχουν επιβεβαιώσει την ευεργετική του δράση στο συκώτι και τα νεφρά, ενώ είναι γνωστό ότι είναι διουρητικό και βοηθά στην πέψη.
Ο Τόπος
Η Τοπική Κοινότητα Ξινού Νερού ανήκει στο Δήμο Αμυνταίου και είναι ένας σύγχρονος οικισμός 1.300 κατοίκων.
Βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα της Μακεδονίας, σε υψόμετρο 650μ., 30 χιλιόμετρα ΝΑ της Φλώρινας και 5 χιλιόμετρα ΒΔ του Αμυνταίου.
Το κύριο χαρακτηριστικό του οικισμού δηλώνεται ήδη από την ονομασία του η οποία, είτε στη σημερινή της μορφή,
είτε σε αυτήν που είχε κατά την Τουρκοκρατία (Εξί Σου), παραπέμπει στην ύπαρξη πηγών φυσικού μεταλλικού νερού εξαιρετικής ποιότητας.
Τα αγγεία και η σιδερένια αιχμή τα οποία τυχαία έχουν βρεθεί κοντά στον σύγχρονο οικισμό του Ξινού Νερού αποτελούν ένδειξη
για ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή ήδη από την αρχαιότητα. Το χωριό διατηρεί στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής,
από τα οποία ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου στην πλατεία του χωριού που κτίστηκε το
1910 και χρησιμοποιήθηκε από τους συμμαχικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ως Νοσοκομείο.
Η Πλατεία
Το Σχολείο
Κέρμα Μεγάλου Αλεξάνδρου
Στρατηγός d’ Esperey
Θρύλοι & Ιστορία
Από την αρχαιότητα είναι γνωστές οι ιαματικές ιδιότητες του φυσικού μεταλλικού νερού του Ξινού Νερού.
Στις πηγές του Ξινού Νερού αναφερόταν προφανώς και ο Αριστοτέλης, όταν μιλούσε για ιαματική πηγή στη Λυγκηστίδα. Σύμφωνα με το θρύλο και τη λαϊκή παράδοση εδώ έφερνε η μητέρα του τον Μέγα Αλέξανδρο όταν ακόμη ήταν μικρός, για να ξεδιψάσει και να οπλιστεί με τη δύναμη του νερού για τις σκληρές μάχες του θα έδινε ο μεγάλος στρατηλάτης.
Στα Βυζαντινά χρόνια και κατά την Τουρκοκρατία οι πηγές του Ξινού Νερού ήταν πασίγνωστες για τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυσικού μεταλλικού νερού σε στομαχικές παθήσεις, νεφρίτιδες και άλλες ασθένειες.
Το πρώτο εμφιαλωτήριο στο Ξινό Νερό κατασκευάστηκε από τους Γάλλους της Στρατιάς της Ανατολής, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Στρατηγός d’ Esperey είχε χαρακτηρίσει το Ξινό Νερό εφάμιλλο αν όχι ανώτερο των περιώνυμων γαλλικών μεταλλικών νερών και γι’ αυτό έσπευσε να το αξιοποιήσει για τα γαλλικά στρατεύματα.